Workshops en cursussen vilten
in kleine groepen
onder professionele begeleiding

Intro

Door mijn jarenlange viltervaring ken ik vele ins en outs op viltgebied. Ik kan je deskundig adviseren op het gebied van wolkeuze, gebruik van andere materialen, keuze van technieken, compositie en kleuren. Ik kan je begeleiden in het maken van een bepaald item, bijvoorbeeld een wandkleed, kussenhoes, lampenkap, sfeerlicht, o.i.d. Maar ik kan je ook begeleiden en adviseren als je het leuk vind vrijer te werken en op zoek te gaan naar je eigen creativiteit. Samen onderzoeken we de mogelijkheden van vilt. Al experimenterend en onderzoekend kom je op uitkomsten waarmee je jezelf kunt verrassen.
In atelier Filt Viltwerk is naast je eigen creativiteit de kwaliteit van het vilt zeer belangrijk. Dat betekent dat ik van je vraag de tijd te nemen die het materiaal vraagt om tot een goed en waardevol product te komen. Plezier in het werk staat voorop, daarom houd ik het aantal deelnemers bewust laag. Zo kan ik iedereen waar nodig goed begeleiden. Bovendien heb je dan lekker de ruimte in het mooie atelier. In kleine groepen leer je elkaar ook makkelijker kennen, niet altijd bevorderend voor het werktempo, maar zeker gezellig!
En natuurlijk nemen we ook altijd even de tijd voor een kopje koffie, een praatje en een evaluatie van ieders werk. (N.B.: de workshops gaan alleen door bij voldoende deelnemers).

Filt Viltwerk open-atelierdagen


De vrijdag is terug!!!
Gelukkig! Het kan weer…
Vilten op vrijdag in Atelier Filt Viltwerk.
Van december tot en met juni kan je weer elke maand op een vrijdag komen vilten.

Om dat te vieren starten we met een extra aantrekkelijke en sfeervolle vrijdag.

Vrijdag 15 december
Sfeerlicht voor gezellige winteravonden vilten, of kerstversiering vilten. Feestkorting 50% !!!

Data: vrijdag 15 december 2017 (feestkorting!).
2018: vrijdag 12 januari, 9 februari, 9 maart, 13 april, 11 mei en 8 juni.


Werktijden: Tussen 9.00 en 16.00 uur: In overleg, minimaal 3 uur werktijd.

Kosten per dag/dagdeel: Vast tarief voor de eerste 3 uur € 37,50 . Elk volgend half uur € 5,- . Materialen kun je zelf meenemen of in het atelier aanschaffen.
Bij inschrijving en vooruitbetaling per keer 5% korting (gereserveerde plek, geen restitutie).
Bij inschrijving en vooruitbetaling alle 6 data 10% korting (gereserveerde plek, geen restitutie).
(Inschrijving en betaling minimaal 7 dagen voor betreffende datum/data)

  Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn o.a.:
 • • De beginselen van het natvilten: wolkennis, nat-vilttechnieken: 2-dimensionaal en 3-dimensionaal vilten, vormvilten.
 • • Hoe kies je je kleuren? Welke structuren zet je in?
 • • Wanneer gebruik je de diverse wolsoorten met hun specifieke eigenschappen?
 • • op verschillende manieren: oppervlaktereliëfs, 3D/2D-vilten, transparant vilten, vachtvilten

Dagje vilten

Als je graag met een eigen groepje wilt komen vilten: neem even contact met mij op over de mogelijkheden. (mail naar [email protected] of bel: 06 11 75 16 60)

Dutch Felt Academy

Bij Dutch Felt Academy verzorgen we uitdagend onderwijs in vilttechnieken en kunstzinnige vorming. Naast oefening en onderzoek van diverse viltprocessen wordt je persoonlijke creatieve ontwikkeling gestimuleerd. Experimenteren wordt aangemoedigd. Hierdoor ben je in staat je eigen handschrift in vilt te ontwikkelen.

De opleiding is geschikt voor vilters met enige (tot meer) ervaring die zoeken naar verdieping in hun werk, zowel op vilttechnisch als creatief gebied.

  De opleiding is gericht op mensen die zich tot doel hebben gesteld:
 • • Hun eigen creativiteit te ontwikkelen en vilttechnieken uit te breiden;
 • • Het geven van workshops in eigen atelier of elders;
 • • De verkoop van viltwerk via galeries, webshop, markten, of anderszins;
 • • Uitvoerend, scheppend en docerend kunstenaarschap.

De opleiding bestaat niet uit een reeks workshops. De docenten bieden die vilttechnieken aan waarmee je aan je eigen stijl kunt werken. De oefeningen in creatieve vaardigheden zijn daarbij een belangrijk hulpmiddel, waarbij het beeldend proces voorop staat. Voor deze oefeningen ga je op onderzoek uit: je verzamelt foto's uit boeken, tijdschriften, internet. Je maakt schetsen, vouwwerken, collage's. Je speelt met wol en vilt. Samen met de docent en mede-studenten en individueel doorloop je een creatief proces dat uitmondt in je eigen werkstuk in vilt. Door dit alles ben je tijdens de 2 jaar die de opleiding duurt gefocust op je eigen ontwikkeling.

Wil je meer informatie over deze bijzondere tweejarige opleiding? Neem dan een kijkje op de website van Dutch Felt Academy.

Vilt 3-daagse 'Tekens van het land'

Truus Huijbregts en Cora Jongsma organiseren een aantal driedaagse viltworkshops waarbij het landschap als inspiratiebron centraal staat.


De workshop begint met een korte 'autotour' door het typisch Friese kleiweide-landschap van Nij Baarderadiel. Op enkele bijzondere plekken zal de tijd worden genomen om rustig rond te kijken en foto’s te nemen. Hierna gaan de deelnemers de indrukken die zijn opgedaan omzetten in een eigen ontwerp en vilt-kunstwerk, begeleid door Truus Huijbregts.


In het tweede onderdeel van de vilt 3-daagse neemt Cora Jongsma de deelnemers op een wandeling mee door de Lionserpolder. Deze polder heeft fantastische structuren die een inspiratiebron kunnen zijn voor het maken van vilt. Tijdens de wandeling laat Cora zien hoe deze landschappelijke patronen in het landschap te herkennen zijn. De ervaring van het waarnemen van landschappelijke structuren kunnen vertaald worden in een uniek viltwerkstuk waarin het landschap van de Lionserpolder voelbaar is in vilt.

De 3-daagse workshop vindt plaats in de goed geoutilleerde werkruimte van atelier Truus Huijbregts in Baard, gelegen naast de Lionserpolder in het hart van Nij Baarderadiel.

Data 3-daagse:
2 maart 2018, 10.00 – 17.00 uur
3 maart 2018, 9.30 – 16.30 uur
4 maart 2018, 10.00 – 17.00 uur

Kosten € 300,- p.p., incl. lunch/koffie/thee, excl. materialen

Aanmelding bij:
Truus Huijbregts, [email protected], T 0611751660
Atelier Truus Huijbregts, Tongerwei 4 Baard
Zie: www.tekensvanhetland.nl

Workshop 3-d vilt
door Anneke Copier en Claudio Varone

Een workshop van 4 dagen waarbij je alle ins en outs leert voor de techniek die Claudio en Anneke, Felt For Architecture, gebruiken voor het maken van de wandtapijten.


Kosten: 4-daagse workshop € 480,-
Dit is inclusief materiaal (1300 gram tiroler bergschaap en bobbeltjesplastic 2x 1.25)

Data: 30 april, 1, 2 en 3 mei 2018

Atelier Truus Huijbregts-Filt Viltwerk
Tongerwei 4 Baard

Opgave en info:
Truus Huijbregts
[email protected]
T 0611751660

Viltworkshops ‘Feltwalk’

Deze workshop zal geheel in het teken staan van de bijzondere cultuurhistorische kenmerken die de Lionserpolder (Greidhoeke, Friesland) rijk is. De combinatie van natuurlijk gevormd reliëf en het door de boeren gecultiveerde landschap is op het 'Oude Land' nog steeds aanwezig. Deze cultuurhistorische kenmerken zijn zichtbaar in de overslibde terpen, onregelmatig gevormde weilanden, slingerende sloten en bijzondere afwateringssystemen.


Tijdens een 2 uur durende wandeling door de Lionserpolder zal er aandacht zijn voor het ontstaan van de landschappelijke structuren in de polder en de manier waarop de boeren deze polder in cultuur hebben gebracht.
Aansluitend op de wandeling volgt een viltworkshop. Inspiratie vanuit de wandeling wordt meegenomen naar de viltworkshop en kennis over het landschap kan worden gedeeld. De focus van de workshop zal liggen op het ontstaan van de bijzondere onregelmatige kavelvormen in de Lionserpolder. Wandeling en viltworkshop zal worden begeleid door Cora Jongsma. Bent u geïnteresseerd in het bijzondere landschap van de Lionserpolder en/ of wilt u uw kennis over agrarische grondbewerking, landschapsbeheer en beleving delen dan bent u van harte uitgenodigd.
Aan het einde van de workshop is er een bewustzijn en feeling met de Lionserpolder ontstaan, doordat u een stukje van de Lionserpolder opnieuw gemaakt heeft met vilt!

Programma 'Feltwalk'
Wandeling
9.30 - 12.00 uur:
- kop koffie en kennismaking
- wandeling vanuit Tongerwei 4

12.00 – 13.00 uur: Lunch
Viltworkshop 13.00 - 17.00:
- Korte digitale presentatie over de polder, van bovenaf gezien
- Basiskennis vilt maken is handig maar niet noodzakelijk
- Thee en kennisdeling

Waar:
Atelier Truus Huijbregts, Tongerwei 4, Baard

Wanneer:
14 juli 2018, 9.30 – 17.00 uur
Of
15 juli 2018, 9.30 – 17.00 uur

Kosten:
€ 100,- p.p. Dit is inclusief lunch/koffie/thee en materialen voor de viltworkshop.

Aanmelden:
Truus Huijbregts, Atelier Truus Huijbregts
[email protected], T 0611751660
Zie www.tekensvanhetland.nl